Rola polityki fiskalnej w kształtowaniu dochodów i wydatków publicznych.
Antocyjany są w zasadzie obowiązkowe za czerwony kolor w winie. Antocyjany odnajdują się w rozmaitych owocach, pełniąc analogiczną funkcję. Ten związek syntetyczny znajduje się w zewnętrznej powłoce skórki winogrona oraz w trakcie procesu maceracji jest usuwany przed taninami. Większa część soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są achromatyczne, tak że maceracja to istotny proces w procesie nadania koloru winu. Są odmiany Vitis vinifera, jakie klasyfikuje się jako teinturier, bo już ich sok jest odcienia czerwonego. W najwyższym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi oraz Dunkelfelder. Formy te są niemniej jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W co niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Odcień czerwony bądź też różowy, zależy w każdym calu, od sposobu, w jaki się wydobywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W czasie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na barwy od purpurowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się przede wszystkim antocyjanom.
1. Przejrzyj
2. Recenzje
3. Sprawdź teraz
4. Więcej informacji
5. Aktualności